Κώστας Μπαλάφας – Ασπρόμαυρη ματιά

1 λεπτ


Ο Κώστας Μπαλάφας είναι ένας γνήσια λαϊκός καλλιτέχνης, αφενός γιατί ο λαός είναι ο βασικός πρωταγωνιστής των φωτογραφιών του, αφετέρου γιατί σ’αυτόν κυρίως απευθύνεται αυτό το έργο. Εκτός από ανεξάντλητη πρώτη ύλη δηλαδή, οι άνθρωποι του λαού αποτελούν και τον τελικό αποδέκτη του έργου του.

Δείτε την συνέντευξη:

 

Η θεματική του έργου του, µε ελάχιστες ίσως μικρές παρενθέσεις, είναι αξιοσημείωτα συνεχής και συνεπής, και υπήρξε κατά βάση η καταγραφή της μεταπολεμικής ελληνικής κοινωνίας σε κάθε της έκφανση. Η Ελλάδα μέσα από τις φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα είναι ένας ζωντανός παλλόμενος τόπος γεμάτος συγκρούσεις, ανακαλύψεις, αντιθέσεις. Η καταγωγή του από την Ήπειρο όξυνε οπωσδήποτε την ευαισθησία του στην καταγραφή της ζωής του Έλληνα, που αποκομμένος από τις μητροπόλεις της προόδου και των αποφάσεων, δίνει έναν άνισο αγώνα µε αντίξοες συνθήκες.

Η μελέτη των εθίμων και της λαϊκής αρχιτεκτονικής, αποτέλεσε έναν ίσως λίγο μεταγενέστερο, εξίσου όμως σοβαρό πόλο του έργου του. Ο προβληματισμός του στρέφεται πλέον συγχρόνως και στην αποδυνάμωση της γνήσιας παράδοσης και την επακόλουθη αντικατάστασή της από εφήμερα και εισαγόμενα πρότυπα πολιτισμού. Το ανθρώπινο στοιχείο καταλαμβάνει, σε κάθε σχεδόν περίπτωση, κυρίαρχο χώρο στη φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα. Ακόμη και οι τοπιογραφικές μελέτες του συχνά ενσωματώνουν σαν φυσικό τους στοιχείο τον απλό ανώνυμο Έλληνα που καλλιεργεί ή βιώνει τον τόπο του, που ταλαντεύεται αμήχανος μπροστά σε κάθε λογής πολιτικά, ιστορικά και γεωγραφικά σταυροδρόμια, που μάχεται µε αξιοπρέπεια και συχνά χωρίς ελπίδα.

Ιδωμένο µε αυτούς τους όρους, το έργο του Κώστα Μπαλάφα είναι δύσκολο να διαχωριστεί από την προσωπικότητά του. Και τα δύο μαζί αλληλένδετα συνθέτουν ίσως το πιο ολοκληρωμένο έργο που υπήρξε η ίδια η ζωή του. Ο Κώστας Μπαλάφας είναι πάνω από όλα ένας άνθρωπος που δεν έκλεισε ποτέ τα µάτια του μπροστά στην ομορφιά, την αλήθεια, την καταστροφή και το θάνατο και ενόσω τα αντίκρισε όλα σε γενναίες δόσεις.


Σας άρεσε; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

1
1 πόντος
Λευτέρης Δρόσος

Κάποτε μπορούσες να με πετύχεις σε κάθε σινεμά, θέατρο και βιβλιοθήκη της Αθήνας αφού πρώτα θα τους είχα πρήξει όλους να πάμε. Παντοτινά ερωτευμένος με την μουσική και τις συναυλίες. Τώρα πλέον κάθομαι σε έναν υπολογιστή και γράφω άρθρα για εσάς.

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θα θέλατε να λάβετε ενημερώσεις;

Επιλέξτε Κατηγορία
PodCasts
Ανέβασε τα δικά σου PodCasts και μοιράσου τα μαζί μας.
Ραδιοφωνική Εκπομπή
Η ευκαιρία σου να μιλήσεις με μουσικές,συνεντεύξεις και άλλα.
Ιστορία
Το δικό σου άρθρο με κείμενο, εικόνες και multimedia
Διαδραστικό κείμενο
Δημιούργησε ενημέρωση με την συμμετοχή της παρέας σου