Ο σκηνοθέτης του Oppenheimer, Christopher Nolan, είναι γνωστός για την προσοχή του στη λεπτομέρεια και τη δέσμευσή του στην υψηλή παραγωγή ταινιών. Με την κυκλοφορία του Oppenheimer , ο αξιότιμος σκηνοθέτης άφησε πολλούς θεατές να αναρωτιούνται πώς το συνεργείο δημιούργησε την εντυπωσιακή σκηνή της έκρηξης της ατομικής βόμβας και η δύσκολη αυτή διαδικασία τελικά αποκαλύφθηκε.
Η ταινία Oppenheimer παρουσιάζει τη ζωή του Αμερικανού φυσικού Julius Robert Oppenheimer και τη συμμετοχή του στο The Manhattan Project, το ερευνητικό πείραμα που οδήγησε στην ανάπτυξη των πρώτων πυρηνικών όπλων. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Nolan αποκάλυψε ότι η ομάδα του αναδημιούργησε την περιβόητη έκρηξη της ατομικής βόμβας χωρίς CGI. Καθώς ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος μεταξύ των θαυμαστών που ήθελαν να ζήσουν αυτή την κινητογραφική εμπειρία, ο Nolan στην αρχή φρόντισε να μην αποκαλυφθεί καμία περαιτέρω εξήγηση αυτών των σκηνών της ταινίας.
Τι ήταν αυτό όμως που οδήγησε τελικά στο αποκορύφωμα της δεκάλεπτης σκηνής του Trinity Test; Ένα μείγμα από όλα θα λέγαμε. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη, ο διευθυντής φωτογραφίας του Oppenheimer , Hoyte van Hoytema, αποκάλυψε ότι τα επιστημονικά πειράματα και οι πολλαπλές δοκιμές καθώς και λάθη οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτής της θεαματικής σκηνής. Για να μείνει το συνεργείο μακριά από την χρήση ψηφιακών VFX, τα οποία θα μείωναν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα της ταινίας, ξεκίνησε ένα έργο πολλών εβδομάδων για να προσπαθήσει να ζωντανέψει και να αναπαραστήσει την πρώτη στην ανθρώπινη ιστορία δοκιμή και έκρηξη ατομικής βόμβας. Τελικά, η διασταύρωση διαφορετικών τεχνικών, όπως μεγάλες και μικρές ταχύτητες κλείστρου, ευρύ αρνητικό χρώμα και υποέκθεση, σε συνδυασμό με πειράματα όπως ενσωματωμένα ενυδρεία και χυτά μεταλλικά μπαλόνια, βοήθησαν να γίνει η σκηνή που φαίνεται στην ταινία.
Αλλά τελικά η έκρηξη δεν ήταν η μόνη τεχνική δυσκολία που αντιμετώπισε η ομάδα. Αν και η ταινία Oppenheimer ασχολείται πρωτίστως με τον ίδιο τον πατέρα της ατομικής βόμβας, υπάρχει και μια άλλη ιστορία που περιλαμβάνεται στην ταινία – αυτή του υπουργού εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Lewis Strauss, που υποδύεται ο Robert Downey Jr. Για να διαχωρίσουν τις ταυτόχρονες ιστορίες, ο Nolan και ο Hoyte van Hoytema αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το ασπρόμαυρο χρώμα στην ταινία.
Υπήρχε όμως μια δυσκολία, στην τεχνολογία IMAX 70 mm – στην οποία γυρίστηκε η ταινία – δεν υπάρχει ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό. Για να λύσει το πρόβλημα, ο Hoyte van Hoytema πήγε στη φωτογραφική εταιρεία Kodak για να ζητήσει από τον προμηθευτή να κατασκευάσει το φωτογραφικό υλικό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Nolan έβαλε στόχο να χρησιμοποιήσει προκλητικά μέσα για να μεταφέρει μια ιστορία στη μεγάλη οθόνη. Στην ταινία του 2020, Tenet , ο Nolan ανατίναξε ένα αεροπλάνο 747 σε ένα αεροδρόμιο εργασίας. Ομοίως, οι σκηνές μάχης μηδενικής βαρύτητας στο Inception και η αεροπειρατεία αεροπλάνου στη μέση της μάχης στο The Dark Knight Rises , είναι μερικά μόνο παραδείγματα που δείχνουν τη διάρκεια που ο σκηνοθέτης είναι διατεθειμένος να διανύσει για να τραβήξει ρεαλιστικά πλάνα.
Σας άρεσε; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
Πρόσφατα σχόλια