Μουσική χωρίς πνευματικά δικαιώματα

Όλο και περισσότεροι μουσικοί συνθέτες προτιμούν να προσφέρουν ελεύθερα τις μελωδίες τους με ελεύθερα προς κάθε χρήση ή χωρίς πνευματικά δικαιώματα. 1 λεπτ


Όλο και περισσότεροι μουσικοί συνθέτες προτιμούν να προσφέρουν ελεύθερα τις μελωδίες τους με ελεύθερα προς κάθε χρήση ή χωρίς πνευματικά δικαιώματα, για όσους θα ήθελαν να τις χρησιμοποιήσουν.

Οι λόγοι για τις χρήσεις από τέτοιες μελωδίες είναι πραγματικά άπειροι. Στο Διαδίκτυο αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατομμύρια αρχεία με μουσική που διατίθενται με άδειες Creative Commons για αυτούς ακριβώς τους λόγους. Μια ενδιαφέρουσα λίστα είναι η παρακάτω:

1.Free Music Archive

Το Free Music Archive προσφέρει χιλιάδες μουσικά κομμάτια με άδειες Creative Commons σε μια μηχανή αναζήτησης με κριτήρια το είδος μουσικής ή τον δημιουργό.

2.Bandcamp

Το Bandcamp είναι πλέον ένας από τους πιο διάσημους ιστότοπους για μουσικούς που θέλουν να διαθέσουν ελεύθερα τη μουσική τους ή να την πουλήσουν. Και αυτό είναι που ξεχωρίζει το bandcamp από τα άλλα παρόμοια websites. Δίνεται η δυνατότητα στο δημιουργό να πουλήσει τα κομμάτια μέσω της πλατφόρμας. Υπάρχει συγκεκριμένο λινκ που ενώνει τους δημιουργούς που έχουν διαθέσει τα κομμάτια τους με άδειες Creative Commons.

3.The Internet Archive

Το Internet Archive είναι αυτή τη στιγμή η πηγή του ανοιχτού περιεχομένου παγκοσμίως. Αν ψάχνετε για υλικό που ανήκει στον Δημόσιο Τομέα, δηλαδή περιεχόμενο που δεν υπόκεινται σε κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και είναι εντελώς ελεύθερο για χρήση μπείτε τώρα στο Internet Archive.

4.Turnbull Mixtapes

Εδώ και δυο χρόνια η Εθνική Βιβλιοθήκη της Νέας Ζηλανδίας έχει κυκλοφορήσει δικά της mixtapes με μουσική από τα δικά της αποθετήρια. Μπορείτε να ακούσετε τα Mixtape της Βιβλιοθήκης της Νέας Ζηλανδίας στον σύνδεσμο αυτό.

5.Jamendo

Το Jamendo είναι μια από τις πιο γνωστές και μεγάλες ανοιχτές πλατφόρμες μουσικής στο κόσμο αυτή τη στιγμή. Η αναζήτηση γίνεται βάσει είδους μουσικής και ταυτόχρονα διαθέτει κατηγοριοποίηση των μουσικών κομματιών ανάλογα το πόσο αρέσουν στους χρήστες. Θυμηθείτε πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα κομμάτια να δείτε την άδεια με την οποία διατίθεται και τι επιλογές έχετε.

6.SoundCloud

Το Soundcloud φιλοξενεί μουσική και ήχους από όλο τον κόσμο καθώς και ολόκληρα sets ή ραδιοφωνικές εκπομπές. Για να βρείτε περιεχόμενο ελεύθερο με άδειες Creative Commons, γράψτε το είδος ή τον καλλιτέχνη ή το κομμάτι που ψάχνετε και καθώς ψάχνετε τα αποτελέσματα , κοιτάξτε δεξιά στην οθόνη σας και διαλέξτε το φίλτρο sounds και μετά το φίλτρο licence.

7.ccMixter

To ccMixter φιλοξενεί κάθε είδους «ρεμιξαρισμένης» μουσικής που διατίθεται με άδειες Creative Commons. Στόχος του ccMixter είναι να ακούσετε τη μουσική που προσφέρει, να την επεξεργαστείτε και να την επανακυκλοφορήσετε στο διαδίκτυο!

8.Audionautix

Θα σταθούμε περισσότερα σε αυτήν την ιστοσελίδα που ο ιδιοκτήτης της είναι ο Jason Shaw. Το audionautix είναι μία σπουδαία βιβλιοθήκη μουσικής χωρίς πνευματικά δικαιώματα και με σωστή κατηγοριοποίηση. Ο Jason Shaw είναι μουσικός παραγωγός και συνθέτης και διαθέτει όλα τα κομμάτια του μέσω αυτής, για δωρεάν χρήση.

Στην audionautix μπορείτε να αναζητήσετε κομμάτια ανάλογα με τον ρυθμό τους, δηλαδή αν αυτός είναι γρήγορος ή αργός. Οι χρήστες της ιστοσελίδας μπορούν να βρουν την μελωδία που τους ταιριάζει αναζητώντας με το ανάλογο είδος της. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν μουσικές από διάφορα είδη, από Ροκ και Reggae, μέχρι Jazz, Latin, Hip-Hop ή House. Εκτός από τη ξεκάθαρη αυτή οργάνωση των κατηγοριών, μέσα από την ιστοσελίδα μπορούμε να βρούμε μουσική ψάχνοντας με τη “διάθεση” που επιθυμούμε. Υπάρχουν κομμάτια ανάλογα με το συναίσθημα, όπως κομμάτια “Λύπης”, “Χαράς”, “Δραματικά”, κομμάτια για “Νεύρα”, “Επικά” και πολλά ακόμη.

Η άδεια χρήσης για τις μουσικές αυτές είναι ως συνήθως η Creative Commons, η οποία μας επιτρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε ακόμη και για εμπορικούς σκοπούς, αρκεί να δώσουμε τα απαραίτητα credits στον δημιουργό. Στη ιστοσελίδα μπορεί επίσης κάποιος να προσφέρει δωρεά προς τον Jason Shaw, για όσους επιθυμούν να στηρίξουν αυτή τη πολύ πρωτότυπη κίνηση.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: audionautix.com


Σας άρεσε; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Λευτέρης Δρόσος

Κάποτε μπορούσες να με πετύχεις σε κάθε σινεμά, θέατρο και βιβλιοθήκη της Αθήνας αφού πρώτα θα τους είχα πρήξει όλους να πάμε. Παντοτινά ερωτευμένος με την μουσική και τις συναυλίες. Τώρα πλέον κάθομαι σε έναν υπολογιστή και γράφω άρθρα για εσάς.

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θα θέλατε να λάβετε ενημερώσεις;

Επιλέξτε Κατηγορία
PodCasts
Ανέβασε τα δικά σου PodCasts και μοιράσου τα μαζί μας.
Ραδιοφωνική Εκπομπή
Η ευκαιρία σου να μιλήσεις με μουσικές,συνεντεύξεις και άλλα.
Ιστορία
Το δικό σου άρθρο με κείμενο, εικόνες και multimedia
Διαδραστικό κείμενο
Δημιούργησε ενημέρωση με την συμμετοχή της παρέας σου