Η ιστορία του Carmina Burana

Η Carmina Burana είναι μία καντάτα που συντάχθηκε το 1935 και το 1936 από τον Carl Orff, βασισμένη σε 24 ποιήματα της μεσαιωνικής συλλογής Carmina Burana. 1 λεπτ


Η ιστορία της σκηνικής καντάτας Carmina Burana προέρχεται από τον Γερμανό συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγό (1895 –1982) Carl Orff. Η συνεισφορά αυτού του συνθέτη στη μουσικο –κοινωνικο–ενταξιακή παιδαγωγική και μουσικοθεραπεία ήταν πολύ σημαντική.

Οι γονείς του ήταν και οι δύο μουσικοί, και έτσι είχε μουσικά ακούσματα από νήπιο. Σε ηλικία πέντε ετών άρχισε μαθήματα πιάνου, έως τα δέκα του είχε δημοσιεύσει παιδικό διήγημα και συνέθετε μουσική για πιάνο, βιολί και άλλα μουσικά όργανα.

Τα πρώτα μουσικά έργα του δημοσιεύτηκαν μόλις στην ηλικία των 16 ετών τα οποία θύμιζαν το ύφος γερμανών και αυστριακών συνθετών, όπως για παράδειγμα του Richard Strauss. Τότε ήταν που έγραψε και το μεγάλο του έργο το «τάδε έφηΖαρατούστρα», που ήταν βασισμένο στο ομώνυμο έργο του μεγάλου φιλόσοφου FriedrichNitze. Το 1924 αναλαμβάνει τη θέση του διευθυντή στην μουσική σχολή της DorotheeGunther, όπου και ξεκινά την διδασκαλία με έναν συνδυασμό μουσικής και χορού. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, υπηρέτησε στον Στρατό, όπου τραυματίστηκε σοβαρά στα χαρακώματα.

Το 1930 εκδίδει την μέθοδο Schulwerk, που σε ελληνική μετάφραση σημαίνει «σχολικό έργο» όπου αναπτύσσει τη θεωρία του για τη μουσική παιδεία. Υποστήριξε ότι η βασική μουσική στηρίζονταν στην ενότητα των τεχνών όπως ακριβώς τις συμβόλιζαν οι μούσες της αρχαίας Ελλάδος, από τις οποίες και προέρχεται άλλωστε η λέξη μουσική. Οι τέχνες αυτές είναι: ο χορός, η ποίηση, η τονικότητα, η εικόνα και το θέατρο.

Το 1935 γράφει το πιο διάσημο έργο του Carmina Burana, εμπνευσμένο από μία συλλογή λατινικών και γερμανικών ποιημάτων του 12ου και 13ου αιώνα που ανακαλύφθηκαν σε μοναστήρι των Βενεδικτίνων κοντά στο Μόναχο εξ ου και η ονομασία τους Carmina Burana (Κάρμινα Μπουράνα).

Η συλλογή που βρέθηκε περιλαμβάνει 228 ποιήματα τα οποία είναι γραμμένα σε διάφορες γλώσσες και το περιεχόμενο τους είναι κυρίως θρησκευτικό και κοσμικό ενώ μπορεί χρησιμοποιούν λέξεις από διαφορετικές γλώσσες ακόμα και μέσα σε ένα ποίημα (μακαρονισμός). Ο Orff μελοποίησε 24 ποιήματα με κύρια θεματολογία τον έρωτα, την τύχη και το κρασί.

Η Carmina Burana είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που ονομάζεται Trionfi (Θρίαμβοι). Η τριλογία, που περιλαμβάνει επίσης τα Catulli Carmina και τον Trionfo di Afrodite, αντανακλά το ενδιαφέρον του Orff για τη γερμανική μεσαιωνική ποίηση. Το έργο που είναι γεμάτο μυστικισμό και παγανιστική έμπνευση όπως επίσης και  τονική διαύγεια και επιβλητικό ηχόχρωμα, εξυμνεί τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος μέσα από μία σεξουαλική και ολιστική ισορροπία.

H πρεμιέρα της σκηνικής καντάτας έγινε στις 8 Ιουνίου 1937 στη γερμανική πόλη Φρανκφούρτη. Η μεγάλη επιτυχία της Carmina Burana αιφνιδίασε τον Orff. Το γνωστότερο κομμάτι από το έργο, το οποίο συχνά εσφαλμένα αποκαλείται Carmina Burana, δεν είναι άλλο από τo O Fortuna.
To Ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας θορυβήθηκε με το ερωτικό περιεχόμενο που υπήρχε σε κάποια από τα ποιήματα αλλά τελικά ενθουσιάστηκε από το έργο. Η Carmina Burana έγινε το πιο δημοφιλές έργο που γράφτηκε στην εποχή του ’30.

Η συλλογή των ποιημάτων διαιρείται σε έξι ενότητες:

  • Carmina ecclesiastica, τραγούδια θρησκευτικού περιεχομένου
  • Carmina moralia et satirica, ηθικά και σατιρικά τραγούδια
  • Carmina amatoria, ερωτικά τραγούδια
  • Carmina potoria, τραγούδια της ταβέρνας, για το ποτό και τα παιχνίδια
  • Ludi, θρησκευτικά έργα, ύμνοι
  • Supplementum, παραλλαγές των προηγούμενων τραγουδιών με πρόσθετα σχόλια κριτικής

Στην Ελλάδα η Carmina Burana έγινε γνωστή την δεκαετίας του ’80.


Σας άρεσε; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Λευτέρης Δρόσος

Κάποτε μπορούσες να με πετύχεις σε κάθε σινεμά, θέατρο και βιβλιοθήκη της Αθήνας αφού πρώτα θα τους είχα πρήξει όλους να πάμε. Παντοτινά ερωτευμένος με την μουσική και τις συναυλίες. Τώρα πλέον κάθομαι σε έναν υπολογιστή και γράφω άρθρα για εσάς.

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θα θέλατε να λάβετε ενημερώσεις;

Επιλέξτε Κατηγορία
PodCasts
Ανέβασε τα δικά σου PodCasts και μοιράσου τα μαζί μας.
Ραδιοφωνική Εκπομπή
Η ευκαιρία σου να μιλήσεις με μουσικές,συνεντεύξεις και άλλα.
Ιστορία
Το δικό σου άρθρο με κείμενο, εικόνες και multimedia
Διαδραστικό κείμενο
Δημιούργησε ενημέρωση με την συμμετοχή της παρέας σου