Επιστολή Roger Waters σε μια Ουκρανή

Ο Ρότζερ Γουότερς, με αφορμή το γράμμα μιας Ουκρανής θαυμάστριας του, τοποθετείται για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 1 λεπτ


Ο Ρότζερ Γουότερς, με αφορμή το γράμμα μιας Ουκρανής θαυμάστριας του, τοποθετείται για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο συνιδρυτής των Pink Floyd και γνωστός ακτιβιστής υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ, των Παλαιστινίων  και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απάντησε σε αυτή την ανοιχτή επιστολή.

Πρώτα διαβάστε το σημείωμα από την Alina και μετά την απάντηση του Ρότζερ για την Ουκρανία.

Γεια σας!

Ονομάζομαι Alina Mitrofanova, είμαι 19 ετών και ζω στην Ουκρανία. Σήμερα η χώρα μου αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή και στον πραγματικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Ρώσος πρόεδρος και διεξάγεται από τον ρωσικό στρατό.

Είμαι μεγάλη θαυμάστρια των Pink Floyd και του Ρότζερ Γουότερς και θα ήταν πολύ σημαντικό για μένα να ακούσω τη γνώμη του Roger για όλη αυτή την κατάσταση.

Μπορεί να μην φαίνεται τόσο επείγον και κρίσιμο, επειδή αυτός ο πόλεμος μπορεί να θεωρηθεί ως “δικό μας πρόβλημα”, αλλά δυστυχώς μετατρέπεται γρήγορα σε καταστροφή για ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο πόλεμος ξεκίνησε πριν από 11 ημέρες και καθημερινά ακούμε σειρήνες που προειδοποιούν για τις βόμβες που ρίχνουν οι Ρώσοι κατακτητές. Η επιθετικότητα της Ρωσίας καταστρέφει τη χώρα ΜΟΥ, σκοτώνει εκατοντάδες αθώους ενήλικες και παιδιά στη χώρα ΜΟΥ και δεν μπορώ να εξηγήσω το πόσοι Ουκρανοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να φύγουν μακριά από αυτή την τρέλα.

Οι ανατολικές πόλεις της Ουκρανίας καταστρέφονται από τον ρωσικό στρατό, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεριζώνονται και γίνονται πρόσφυγες, και ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε λεπτό.

Πονάω, όπως και πολλοί άλλοι Ουκρανοί, γιατί πονάει πολύ να βλέπω πώς η χώρα ΜΟΥ γίνεται στρατιωτικός στόχος για τη Ρωσία και τον τρελό ηγέτη της, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι υπάρχουν “νεοναζί”, οι οποίοι πρέπει να σκοτωθούν. Είναι απολύτως ψευδές, γιατί ζω εδώ, και μπορώ να πω 200% ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι εκεί!

Ζητώ από τον Ρότζερ να μιλήσει δημόσια για αυτόν τον πόλεμο, γιατί ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένα άτομο, που έγραψε ένα σημαντικό αριθμό αντιπολεμικών στίχων, δεν έχει μιλήσει ακόμα για αυτή την τραγωδία. Επιπλέον, κατανοώ πλήρως ότι η άποψη του Ρότζερ μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά του ζητώ να μοιραστεί τη δική του άποψη για αυτόν τον πόλεμο. Είναι καλύτερο από το να σιωπά, γιατί σε αυτή την κατάσταση, η σιωπή είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς – είναι αδύνατο να χτίσεις ένα τείχος σε αυτή την κατάσταση και να μείνεις απομονωμένος από αυτό το πρόβλημα.

Είμαι 95% σίγουρη ότι αυτή η επιστολή δεν θα παραδοθεί απευθείας στον Ρότζερ, και θα ήταν απλά ένα θαύμα να γραφόταν μια απάντηση. Ωστόσο, ένας άνθρωπος που μιλάει για τους κινδύνους πυρηνικής καταστροφής και για το παράλογο του πολέμου δεν μπορεί να σιωπά σε αυτή την κατάσταση. Πείτε στον κόσμο τη θέση σας!

Φιλικούς χαιρετισμούς από την Ουκρανία,

Alina Mitrofanova

 

Η απάντηση του Ρότζερ Γουότερς,

Αγαπητή Alina,

Διάβασα την επιστολή σου, νιώθω τον πόνο σου, είμαι αηδιασμένος από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, είναι ένα εγκληματικό λάθος κατά τη γνώμη μου, η πράξη ενός γκάνγκστερ, πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός.

Λυπάμαι που οι δυτικές κυβερνήσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά που θα καταστρέψει την όμορφη χώρα σας, δίνοντας όπλα στην Ουκρανία, αντί να προσφύγουν στη διπλωματία που θα είναι απαραίτητη για να σταματήσει η σφαγή.

Να είστε σίγουροι ότι αν όλοι οι ηγέτες μας δεν χαμηλώσουν τους τόνους και δεν καταφύγουν στη διπλωματία, θα απομείνουν ελάχιστα από την Ουκρανία όταν τελειώσουν οι μάχες.

Μια μακροχρόνια σύρραξη στην Ουκρανία θα ήταν υπέροχη για τα εγκληματικά γεράκια της Ουάσιγκτον, είναι αυτό που ονειρεύονται, να είναι μέσα στο παιχνίδι, εκ του ασφαλούς. Θέλω να πιστεύω ότι ο πρόεδρός σας δεν είναι και αυτός εγκληματίας και ότι θα κάνει το καλύτερο για το λαό του, απαιτώντας από τους Αμερικανούς να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δυστυχώς όμως, πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες είναι εγκληματίες και η απέχθεια μου για τους πολιτικούς εγκληματίες δεν ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τον Πούτιν.

Είχα αηδιάσει με τους εγκληματίες Μπους και Μπλερ όταν εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003, ήμουν και παραμένω αηδιασμένος με την εισβολή της εγκληματικής κυβέρνησης του Ισραήλ στην Παλαιστίνη το 1967 και την επακόλουθη κατοχή της γης αυτής από το απαρτχάιντ, η οποία συνεχίζεται εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια.

Είχα αηδιάσει με τους εγκληματίες Ομπάμα και Κλίντον που διέταξαν τους παράνομους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ τόσο στη Λιβύη όσο και στη Σερβία. Αηδίασα από την εκτεταμένη καταστροφή της Συρίας που ξεκίνησε, όπως και έγινε, το 2011 με εξωτερική παρέμβαση για την αλλαγή του καθεστώτος. Αηδίασα από την εισβολή στο Λίβανο το 1982, όταν ο εγκληματίας Σιμόν Πέρες συνέπραξε με τις χριστιανικές πολιτοφυλακές των φαλαγγιτών στη δολοφονία των Παλαιστινίων προσφύγων στους προσφυγικούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα στα νότια της χώρας αυτής.

Σε συμπονώ Αλίνα, και τη μαμά και τον μπαμπά σου και τους θείους και τις θείες και τα αδέλφια και τις αδελφές και τα ξαδέλφια σου, έχασα και τον πατέρα μου Eric Fletcher Waters και τον παππού μου George Henry Waters σε πολέμους εναντίον των Γερμανών.

Σε παρακαλώ να με πιστέψεις όταν σου λέω ότι πιστεύω στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υπογράφηκε στο Παρίσι το 1948.

Αγωνίστηκα όσο πιο σκληρά μπορούσα για να προωθήσω και να υποστηρίξω τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου σε όλο τον κόσμο από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, και υποστηρίζω εσάς και τους δικούς σας τώρα, με όλη μου την καρδιά.

Μιλώντας για εγκληματίες όμως, πρέπει να διαφωνήσω μαζί σου για ένα πράγμα στην επιστολή σου: η “200%” πεποίθησή σου ότι δεν υπάρχουν νεοναζί στη χώρα σας είναι σίγουρα λανθασμένη. Τόσο τα τάγματα Αζόφ του στρατού σας, όσο και η Εθνική Πολιτοφυλακή και το C14 είναι γνωστές αυτοανακηρυγμένες ομάδες νεοναζί. Είναι και αυτοί εγκληματίες.

Επίσης, δεν σιώπησα για την Ουκρανία, έγραψα ένα άρθρο που διανεμήθηκε πριν από έξι ημέρες από τον Globetrotter, θα το επισυνάψω σε αυτή την ανάρτηση: https://braveneweurope.com/roger-waters-the-war-profiteering-gangsters-will-kill-us-all-unless-we-unite-against-them

Τι άλλο, Αλίνα;

Λοιπόν, όλοι εμείς οι πολίτες σε κάθε χώρα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μπορούμε να πολεμήσουμε τους εγκληματίες, μπορούμε να τους πούμε ότι δεν θα συμμετέχουμε στους αισχρούς και θανατηφόρους πολέμους τους για να συγκεντρώσουν εξουσία και πλούτο εις βάρος των άλλων, μπορούμε να τους πούμε ότι οι οικογένειές μας, στην πραγματικότητα όλες οι οικογένειες σε όλο τον κόσμο σημαίνουν περισσότερα για εμάς από όλη τη δύναμη και το χρήμα στον κόσμο.

Εκεί που ζω στις ΗΠΑ μπορούμε να ενταχθούμε στο Black Lives Matter ή στο Code Pink ή στο BDS ή στους Βετεράνους για την Ειρήνη ή σε μυριάδες άλλες οργανώσεις αντιπολεμικές, υπέρ της δικαιοσύνης ή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω να τελειώσει αυτός ο φρικτός πόλεμος στη χώρα σας, οτιδήποτε δηλαδή, εκτός από το να κουνάω μια σημαία για να ενθαρρύνω τη σφαγή.

Αυτό θέλουν οι εγκληματίες, θέλουν να ανεμίζουμε σημαίες.

Έτσι μας διαιρούν και μας ελέγχουν, ενθαρρύνοντας το κούνημα σημαιών, για να δημιουργήσουν ένα προπέτασμα καπνού εχθρότητας που θα αποπροσανατολίσει την έμφυτη ικανότητά μας να συναισθανόμαστε ο ένας τον άλλον, ενώ αυτοί λεηλατούν και βιάζουν τον εύθραυστο πλανήτη μας.

Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω να επανέλθει η ειρήνη σε εσάς, την οικογένειά σας και την όμορφη χώρα σας.

Ο μακρόχρονος πόλεμος/σύρραξη που ενθαρρύνουν η Χίλαρι Κλίντον και η Κοντολίζα Ράις και τα υπόλοιπα εγκληματικά γεράκια της Ουάσιγκτον δεν είναι προς το συμφέρον το δικό σας ή της Ουκρανίας.

Alina, σου εύχομαι καλή τύχη,

Σε ευχαριστώ για την επιστολή σου, καθώς και αν επιλέξεις να στείλεις απάντηση σε αυτά που έγραψα.

Θα δημοσιεύσω αυτή την απάντηση.

Το υπόσχομαι.

Με αγάπη

R.

ΥΓ. Έχεις σκύλο; Αν ναι, στείλτε μου μια φωτογραφία.

Απόδοση – Επιμέλεια στα ελληνικά: Κ. Μο.

Οι Pink Floyd και ο David Gilmour αφαιρούν όλες τις ηχογραφήσεις τους από τις μουσικές πλατφόρμες στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, ως ένδειξη στήριξης προς την Ουκρανία.

Οι Pink Floyd την Παρασκευή έγραψαν σχετικά στο twitter: «Για να σταθούμε δίπλα στον κόσμο καταδικάζοντας σθεναρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα έργα των Pink Floyd από το 1987 και μετά, και όλες οι σόλο ηχογραφήσεις του David Gilmour αφαιρούνται από όλους τους παρόχους ψηφιακής μουσικής στη Ρωσία και τη Λευκορωσία από σήμερα».


Σας άρεσε; Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Λευτέρης Δρόσος

Κάποτε μπορούσες να με πετύχεις σε κάθε σινεμά, θέατρο και βιβλιοθήκη της Αθήνας αφού πρώτα θα τους είχα πρήξει όλους να πάμε. Παντοτινά ερωτευμένος με την μουσική και τις συναυλίες. Τώρα πλέον κάθομαι σε έναν υπολογιστή και γράφω άρθρα για εσάς.

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θα θέλατε να λάβετε ενημερώσεις;

Επιλέξτε Κατηγορία
PodCasts
Ανέβασε τα δικά σου PodCasts και μοιράσου τα μαζί μας.
Ραδιοφωνική Εκπομπή
Η ευκαιρία σου να μιλήσεις με μουσικές,συνεντεύξεις και άλλα.
Ιστορία
Το δικό σου άρθρο με κείμενο, εικόνες και multimedia
Διαδραστικό κείμενο
Δημιούργησε ενημέρωση με την συμμετοχή της παρέας σου