Ο μήνας των επιβαλλόμενων προστακτικών αλλαγών, της αυταπάτης και των αντιθέσεων. Ο μήνας που εγκαινιάζει το καινούριο, μα ταυτόχρονα μνημονεύει, και δραπετεύει στο σκουριασμένο του παρελθόν, για να αγκιστρωθεί στον παλαιό αγαπητό του εαυτό. Ο Γενάρης, που φέρει αναμνήσεις και στιγμές, κληρονομημένες από τους αλλοτινούς του εαυτούς. Άραγε, τι θα ανακαλύψω, έστω και διανοητικά , εάν χαθώ μες στην παγωμένη του αγκαλιά;
Ξάφνου, λοιπόν, βρέθηκα σε τούτη εδώ την αίθουσα με τις κόκκινες καρέκλες, στην ξακουστή Μetropolitan Opera House της Νέας Υόρκης. Εντυπωσιασμένη, που έχω μπροστά μου καλλιτέχνες όπως οι : Louis Armstrong, Benny Goodmann, Lionel Hampton, Art Tatum , Billie Holiday που συμμετέχουν στην πρώτη jazz συναυλία σε αυτό το χώρο. (18/01/1944). Εκεί, όπου μερικά χρόνια αργότερα (7/01/1955), η Μarian Anderson θα γίνει η πρώτη Αφροαμερικανίδα που θα δώσει παράσταση.
Την ίδια ημερομηνία, στην Ελλάδα, ο Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή τα επεισόδια του Πειραιά της 6ης Ιανουαρίου, ανακοινώνει σε συνέντευξη τύπου την επικείμενη μελοποίηση εννέα ποιημάτων από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου.
Γυρνώντας πίσω στα jazz ακούσματα και σε ένα άλλο πολιτιστικό κέντρο της Αμερικής, στο Carnegie Hall, κατάμεστο από κόσμο, πραγματοποιείται η 1η jazz συναυλία με τον Benny Goodmann, η οποία μάλιστα, είχε και ηχογραφηθεί.(16/01/1938)
Κι ύστερα, βρίσκομαι μες στις σελίδες της γαλλικής εφημερίδας “LeXXeSiècle”, όπου ακολουθώ τον Τεντέν στις πρώτες του περιπέτειες. (10/01/1929) Μα γυρνώντας σελίδα, συναντώ τον Ποπάυ στην παρθενική του εμφάνιση, σε δεύτερο ρόλο, σε ένα κόμικ στριπ, ονόματι ThimbleTheater.
Και μεταφέρομαι στην Αθήνα, στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου,
«Το μετέωρο βήμα του πελαργού», παρουσία του ιδίου και του πρωταγωνιστή, Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. (9-01-1992) Κι έπειτα, φεύγω για Αμερική να παρακολουθήσω το «Όσα παίρνει ο άνεμος» στη μεγάλη οθόνη. (17-01-1940)
Αφήνω τους «Sounds of silence» να με κυριεύσουν , και το γνωστό τραγούδι των Simon & Garfunkel κατακτάει την κορυφή στο ΒillboardHot 100. (1-01-1966). Συναντώ τη σπουδαία, Αretha Franklin, που γίνεται η πρώτη καλλιτέχνιδα που θα συμπεριληφθεί στο Rock & Roll Hall of Fame.(3-01-1987)
Κι έπειτα, μπαίνω σε ένα στούντιο ηχογράφησης στο Los Angeles, και όλοι τραγουδάμε “We are the world”, το οποίο γράφτηκε από τον Μichael Jackson και τον Lionel Richie. (28-01-1985).
Για το τέλος, άφησα τη συναυλία των Εurythmics στο Rio de Janeiro, είναι η τελευταία τους μέχρι την επανένωσή τους το 1999. (25-01-1990)
Ο Γενάρης είχε τα ηνία, κι εγώ, ταξίδεψα το «εγώ» μου μέσα από τα κατορθώματά του..
Το υστερόγραφο της ποίησης:
Κ.Π.Καβάφης «Ο Γενάρης του 1904»
A οι νύχτες του Γενάρη αυτουνού, που κάθομαι και ξαναπλάττω με τον νου εκείνες τες στιγμές και σ’ ανταμώνω, κι ακούω τα λόγια μας τα τελευταία κι ακούω τα πρώτα. Aπελπισμένες νύχτες του Γενάρη αυτουνού, σαν φεύγ’ η οπτασία και μ’ αφήνει μόνο. Πώς φεύγει και διαλύεται βιαστική — πάνε τα δένδρα, πάνε οι δρόμοι, πάν’ τα σπίτια, πάν’ τα φώτα· σβήνει και χάνετ’ η μορφή σου η ερωτική. (Από τα Κρυμμένα Ποιήματα 1877;-1923, Ίκαρος 1993)
0 Σχόλια